Skip to main content

Τι είναι Κιρσοί;

Οι κιρσοί αποτελούν ένα πολύ συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένας μεγάλος αριθμός του πληθυσμού και κυρίως οι γυναίκες σε διάφορες φάσεις της ζωής τους.

Περίπου το 30% του πληθυσμού πάσχει από κιρσούς. Πρόκειται για μία συχνή νόσο των φλεβών των κάτω άκρων, ενώ τα ποσοστά δεν παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες, με ένα μικρό προβάδισμα στις γυναίκες.

Η συμβατική χειρουργική των κιρσών των κάτω άκρων, όπως για παράδειγμα η σαφηνεκτομή, ως τεχνική μονοπωλούσε για πολλά χρόνια την παρεμβατικότητα στο πρόβλημα αυτό. Όμως, εξελιγμένες μέθοδοι έρχονται να ταράξουν τα νερά και μάλιστα με ελάχιστη παρεμβατικότητα.

Επιλέγοντας την κατάλληλη μέθοδο για τη θεραπεία κιρσών, μπορεί να απαλλάξει τους ασθενείς από ένα αντιαισθητικό και κυρίως παθολογικό πρόβλημα. Μάλιστα, με αυτόν τον τρόπο μπορούν να αποφύγουν επικίνδυνες επιπλοκές.

Ο συνδυασμός της σωστής, ανώδυνης και αποτελεσματικής μεθόδου στα χέρια ενός ειδικευμένου αγγειοχειρουργού μπορεί να δώσει οριστική λύση στην αντιμετώπιση των κιρσών.

Οριστική λύση άμεσα & ανώδυνα

Χωρίς πόνο, χωρίς νοσηλεία με τον πλέον σύγχρονο και ασφαλές τρόπο.

Κυρίως Λειτουργικό αλλά και Αισθητικό Πρόβλημα

Aποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας, το οποίο έχει ιδιαίτερα αισθητικό αντίκτυπο και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πολλές φορές οι ασθενείς με κιρσούς δεν έχουν ιδιαίτερα συμπτώματα στα πόδια τους, έχει οδηγήσει πολλούς να πιστεύουν ότι το πρόβλημα είναι καθαρά αισθητικό.

Φυσικά, οι Κιρσοί δεν είναι μόνο αισθητικό πρόβλημα. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που αφορά την κακή κυκλοφορία του φλεβικού αίματος στο πόδι, το οποίο βέβαια συνεπάγεται ένα σωρό άλλα προβλήματα, όπως αυξημένο όγκο αίματος στο πόδι, γρήγορη πλήρωση των φλεβών και αυτό σιγά-σιγά οδηγεί σε περαιτέρω προβλήματα στο δέρμα και γενικώς στο πως αισθάνεται ο ασθενής το πόδι του.

Η Έγκαιρη Αντιμετώπιση των Κιρσών Βοηθάει στην Πρόληψη από Σοβαρότερες Καταστάσεις

Ένας ασθενής με κιρσούς θα πρέπει να ξέρει ότι στο πόδι, το οποίο πάσχει, κυκλοφορεί ένα 30-40% επιπλέον όγκου αίματος σε σύγκριση με το φυσιολογικό. Αυτό από μόνο του είναι σημαντικό. Από εκεί και πέρα, η πορεία του προβλήματος είναι εξελικτική και συνεχώς επιβαρύνεται. Αυτό σημαίνει ότι οι κιρσοί, οι οποίοι προϋπάρχουν, σιγά-σιγά θα αυξηθούν σε μέγεθος, θα πληθύνουν, και θα αρχίσουν να επεκτείνονται και σε άλλες περιοχές του ποδιού.

Ωστόσο, σταδιακά το πόδι αρχίζει να εμφανίζει οίδημα, δηλαδή πρήξιμο, το οποίο μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονο. Το πόδι που πάσχει, μπορεί να αρχίζει σιγά-σιγά να αναπτύσσει δερματικές αλλοιώσεις, οι οποίες  περιλαμβάνουν από απλή δερματίτιδα, υπέρχρωση μέχρι και σκλήρυνση του δέρματος, δηλαδή λιποδερματοσκλήρυνση, με τελική κατάληξη την ανάπτυξη πληγής, που ονομάζεται φλεβικό έλκος.

Συμπτώματα Κιρσών: Τι ακριβώς κρύβουν οι κιρσοί;

Πρησμένα και βαριά πόδια ή αίσθημα βάρους ! Τα σημάδια αυτά μπορεί να φαίνονται αθώα, αλλά δεν είναι. Πίσω από αυτά τα συμπτώματα ενδεχομένως να κρύβονται οι κιρσοί, οι οποίοι αποτελούν μία χρόνια φλεβική νόσο που έχει σοβαρό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ατόμων, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να έχει και επιπλοκές, όπως θρόμβους, που ευτυχώς σε σπάνιες περιπτώσεις είναι δυνατόν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς.

Σύμφωνα με πανελλήνια επιδημιολογική έρευνα που διεξήγαγε η Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, 1 στους 8 Έλληνες ταλαιπωρείται από τα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι κιρσοί. Από αυτούς, το 72% δήλωσε ότι δεν πηγαίνει σε εκδηλώσεις, το 19% ότι ακυρώνει δραστηριότητες όπως το θέατρο ή τον κινηματογράφο και μένει στο σπίτι, πάνω από το 9% αποφεύγει να φορά κοντά ρούχα ή σορτς το καλοκαίρι, ενώ το 7% δεν πηγαίνει διακοπές σε ζεστά μέρη το καλοκαίρι. 

Τα συμπτώματα ταλαιπωρούν κυρίως εργαζόμενους που στέκονται όρθιοι περισσότερες από 4 ώρες την ημέρα, παχύσαρκους ηλικίας άνω των 45 ετών, ενώ στην πλειονότητά τους πρόκειται για γυναίκες. Οι πιο συχνές ενοχλήσεις είναι πόνος στα πόδια 58% και πρησμένα βαριά πόδια 37%. Επίσης, το 26% των πασχόντων εμφανίζει ευρυαγγείες και το 19% κιρσούς. 

Οριστική λύση άμεσα & ανώδυνα

Χωρίς πόνο, χωρίς νοσηλεία με τον πλέον σύγχρονο και ασφαλές τρόπο.

Πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν στην ποιότητα ζωής;

Η ποιότητα ζωής είναι πολύ σημαντική και όταν πραγματικά ένας ασθενής έχει κάτι, το οποίο τον επηρεάζει σε τέτοιο βαθμό, όπως είναι οι κιρσοί, ακόμα και για κάποιον ασθενή που δεν έχει συμπτώματα, τον απασχολεί ιδιαίτερα, και έχει αρνητικό αντίκτυπο στη ποιότητα της ζωής του.

Η ενδοαυλική θεραπεία κιρσών με laser είναι εξαιρετικά εύκολη, απόλυτα ασφαλής και τόσο αποτελεσματική, που δεν υπάρχει λόγος ένας ασθενής να διστάζει να κάνει το βήμα αυτό.

Πώς καταλαβαίνει ο ασθενής ότι πάσχει από κιρσούς; Πώς πρέπει να αντιμετωπίζει το πρόβλημα;

Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό ότι σχεδόν 8 στους 10 ασθενείς δηλώνουν ότι είναι ικανοποιημένοι από τη θεραπεία που ακολουθούν. Επιπλέον, τα αποτελέσματα που έχουν τα τελευταία χρόνια οι χειρουργικές επεμβάσεις είναι θεαματικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, γίνονται αναίμακτα με laser και με τοπική αναισθησία, ενώ μετά το πέρας της επέμβασης οι ασθενείς μπορούν να γυρίσουν στο σπίτι τους ή ακόμα και στην εργασία τους.

Διάγνωση Κιρσών: Η Πρώτη Επίσκεψη

Σε εμάς, ο κάθε ασθενής είναι μία ξεχωριστή περίπτωση που χρειάζεται το συνδυασμό των κατάλληλων μεθόδων. Η λεπτομερής διάγνωση κιρσών και η εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας είναι ιδιαίτερα σημαντικές για εμάς. Η βελτίωση γίνεται με σταδιακό τρόπο και επιτυγχάνεται μέσα σε βάθος χρόνου.

Ένας Εξειδικευμένος Αγγειοχειρουργός μπορεί να αξιολογήσει τη νόσο σας και, μετά από κλινική εξέταση και υπερηχογραφικό έλεγχο, να ορίσει σε εσάς την κατάλληλη θεραπεία.

Μερικά από τα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι κιρσοί, τα οποία θα σας οδηγήσουν στον Αγγειοχειρουργό για θεραπεία, είναι το οίδημα στα πόδια, ο πόνος ή το βάρος στα πόδια και η δημιουργία αντιαισθητικής εικόνας, όπως οι φουσκωμένες φλέβες.

Διάγνωση Κιρσών

Διάγνωση Κιρσών: Κλινική Εξέταση

Καθώς οι κιρσοί είναι εμφανείς, πολλοί ασθενείς μπορούν να καταλάβουν εύκολα ότι υπάρχει φλεβική δυσλειτουργία και έτσι επισκέπτονται το ιατρείο μας, κάνοντάς μας από μόνοι τους υπόδειξη την περιοχή που τους προβληματίζει.

Για να γίνει μία πιο λεπτομερή εκτίμηση του προβλήματος, χρησιμοποιούμε εξειδικευμένα και σύγχρονα εργαλεία, ώστε να σχηματίσουμε την αρχική εικόνα του μεγέθους της βλάβης. Έπειτα, ακολουθεί το «Triplex Φλεβών» ή απεικονιστικός υπερηχογραφικός έλεγχος.

Η συγκεκριμένη εξέταση αναδεικνύει την επιστροφή αίματος στο πόδι, η οποία δίνει τη δυνατότητα κατάρτισης ενός λεπτομερούς χάρτη του προβλήματος και, εν συνεχεία, οδηγεί στην αποτελεσματική θεραπεία των κιρσών, της θεραπείας αυτής που θα σας λύσει αποκλειστικά το πρόβλημα.

Διάγνωση: Έγχρωμο Duplex (Triplex)

Το έγχρωμο Duplex (Triplex) αποτελεί μία εξέταση με υπέρηχους που είναι τελείως ανώδυνη και απόλυτα ανεκτή για τον κάθε ασθενή. Αποκαλύπτει το φλεβικό σύστημα, τόσο το εν τω βάθει όσο και το επιπολής, με ιδιαίτερη λεπτομέρεια. Ακόμη, έχει τη δυνατότητα να απεικονίζει τόσο την παρουσία ροής αίματος στις φλέβες, όσο και την κατεύθυνση της συγκεκριμένης ροής. Ο καθορισμός της κατεύθυνσης της ροής του αίματος είναι σημαντικός, επειδή χρησιμεύει στην εξέταση της λειτουργικής κατάστασης των φλεβών και ιδιαίτερα των βαλβίδων.

Είναι απαραίτητος ο απεικονιστικός έλεγχος με υπερήχους σε ασθενείς με κιρσούς, διότι είναι το κλειδί για τη σωστή διάγνωση κιρσών και καθοδηγεί τον αγγειοχειρουργό στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της σωστής θεραπείας, η οποία θα προσφέρει άμεση ανακούφιση, καθώς και άριστο και διαρκές αισθητικό αποτέλεσμα.

Οι κιρσοί, οι οποίοι φαίνονται στο δέρμα, είναι ένα δίκτυο επιφανειακών φλεβών που έχουν διαταθεί και δέχονται μεγάλο όγκο αίματος. Το συγκεκριμένο δίκτυο τροφοδοτείται από κεντρικές επιφανειακές φλέβες, οι οποίες βρίσκονται βαθιά μέσα στο λίπος και κάτω από το δέρμα, όπως οι μείζονες και οι ελάσσονες σαφηνείς φλέβες.

Αυτές οι κεντρικές φλέβες, οι οποίες έχουν στρατηγική σημασία για τη θεραπεία των κιρσών, διότι τροφοδοτούν με αίμα τους κιρσούς και μέσω αυτών διαταράσσεται σημαντικά η φλεβική κυκλοφορία του άκρου, μπορούν να απεικονιστούν με τους υπερήχους. Με το Triplex διαπιστώνεται η διάταση των φλεβών, δηλαδή η αύξηση της διαμέτρου τους, και μπορεί να δοκιμαστεί η καλή λειτουργία των βαλβίδων τους.

Η εξέταση Triplex πραγματοποιείται γρήγορα και εύκολα στο ιατρείο για όλους τους ασθενείς, οι οποίοι μπορεί να έχουν κιρσούς στα κάτω άκρα. Η διάρκεια της εξέτασης είναι 15 με 30 λεπτά.

Πώς δημιουργούνται οι κιρσοί; Ποια είναι η ανατομία των φλεβών;

Οι φλεβικές βαλβίδες έχουν μία πολύ σημαντική λειτουργία. Καθώς το αίμα θα πρέπει να κινηθεί από τα πόδια προς την καρδιά, η απόσταση είναι μεγάλη. Και αυτό θα πρέπει να γίνει ενάντια στη βαρύτητα, η οποία έχει την τάση να τραβάει το αίμα προς τα κάτω. Καθώς, λοιπόν, περπατάμε μέσα στους μύες της γαστροκνημίας υπάρχουν φλεβικές δεξαμενές, οι οποίες με τη σύσπαση των μυών συμπιέζονται και «σπρώχνουν» αίμα προς τα πάνω. Οι μύες αυτοί είναι σαν μία «δεύτερη καρδιά». Όταν, όμως, το άτομο κάθεται ακίνητο, τότε λειτουργεί πάνω στη φλεβική κυκλοφορία στο αίμα μόνο η βαρύτητα. Εκεί, έρχονται οι βαλβίδες, των οποίων ο ρόλος είναι να επιτρέπουν την κίνηση του αίματος μόνο προς τα επάνω. Έτσι, όταν το άτομο είναι ακίνητο σε όρθια θέση, οι βαλβίδες κλείνουν και δεν επιτρέπουν στο αίμα να γυρίζει προς το πόδι. Βλάβη αυτών των βαλβίδων έχει ως αποτέλεσμα η ροή του αίματος να είναι παλίνδρομη, δηλαδή προς το πόδι. Το τμήμα της φλέβας που είναι πίσω από τη «χαλασμένη» βαλβίδα λαμβάνει μεγαλύτερο όγκο αίματος, αρχίζει και διατείνεται, και αυτό σιγά-σιγά αρχίζει και μεταδίδεται κατά μήκος του φλεβικού δέντρου.

Η βαλβίδα, η οποία υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να κλείνει προκειμένου να παγιδέψει το αίμα όταν κινείται προς τα επάνω, ουσιαστικά καταστρέφεται, διότι μπορεί να κολλήσουν τα πέταλά της στο τοίχωμα. Ουσιαστικά, το πρόβλημα είναι ότι η φλεβική βαλβίδα δεν κλείνει καλά και γίνεται ανάστροφη πορεία του αίματος, ενώ δεν θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό.

Αυτή η παλινδρόμηση οδηγεί στην εμφάνιση φλεβικών παθήσεων όπως  οι κιρσοί, και έχουν να κάνουν πλέον με τον αυξημένο όγκο αίματος στο πόδι, με τη διάταση των φλεβών, τη γρήγορη πλήρωση των φλεβών όταν λαμβάνουμε από ύπτια/όρθια θέση, κλπ.

Θεραπεία Κιρσών

Η σύγχρονη φλεβολογία μπορεί να προσφέρει πολλές λύσεις, που είναι ανώδυνες, ελάχιστα επεμβατικές, και με θαυμάσια και μεγάλης διάρκειας αποτελέσματα. Η καλύτερη λύση στο πρόβλημα των κιρσών  αποτελεί η ενδοαυλική θεραπεία με laser. Επιπλέον, σε ένα εξειδικευμένο ιατρικό κέντρο μπορούν να εφαρμοστούν και άλλες θεραπείες για την αντιμετώπιση των κιρσών, όπως για παράδειγμα η χειρουργική χωρίς τομές, η θεραπευτική κόλλα, οι μικροφλεβεκτομές, η σκληροθεραπεία ή η σκληροθεραπεία με αφρό.

Αφού πρώτα γίνει συνυπολογισμός του μεγέθους της  διαταραχής στην κυκλοφορία του φλεβικού αίματος, τότε επιλέγεται και η κατάλληλη από τις παραπάνω θεραπείες. Έτσι, για κάθε ασθενή δημιουργείται ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας, για να επιτευχθούν τόσο άριστα, όσο και ριζικά αποτελέσματα.