Φλεβική Ανεπάρκεια Συμβουλές για Πρόληψη & Αντιμετώπιση
Η φλεβική ανεπάρκεια είναι μια κατάσταση όπου το αίμα δεν κυκλοφορεί σωστά στα πόδια. Κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού κύκλου του αίματος, αυτό ρέει από την καρδιά προς τα πόδια μέσω των αρτηριών, περνάει στους ιστούς και στη συνέχεια στις φλέβες, και επιστρέφει προς την καρδιά.
Ωστόσο, στη φλεβική ανεπάρκεια, ο κύκλος αυτός διαταράσσεται, με αποτέλεσμα το αίμα να μην επιστρέφει αποτελεσματικά προς την καρδιά, προκαλώντας προβλήματα στα πόδια. Διαβάστε παρακάτω 5 βασικές συμβουλές που πρέπει να λάβετε υπόψη στην περίπτωση της συγκεκριμένης πάθησης.
Φλεβική Ανεπάρκεια Συμβουλές: 1. Ποιους παράγοντες κινδύνου πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη;
Οι παράγοντες κινδύνου για τη φλεβική ανεπάρκεια είναι οι εξής:
- Βαρύτητα: Η βαρύτητα δημιουργεί τη συγκεκριμένη πάθηση, καθώς επηρεάζει τη ροή του αίματος προς τα κάτω και επειδή οι άνθρωποι είναι όρθιοι, δεν την παρουσιάζουν στα χέρια, αλλά μόνο στα πόδια, διότι η απόσταση των ποδιών από την καρδιά είναι μεγάλη.
- Κληρονομικότητα: Η φλεβική ανεπάρκεια συχνά εμφανίζεται σε ασθενείς που έχουν συγγενείς πρώτου βαθμού με το ίδιο πρόβλημα, υποδεικνύοντας έτσι ένα γενετικό παράγοντα κινδύνου.
- Γυναικείο Φύλο & Κυήσεις: Οι γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο λόγω των οιστρογόνων, που επηρεάζουν το φλεβικό τοίχωμα και το αδυνατίζουν. Ο κίνδυνος αυξάνεται επίσης με τις συνεχόμενες κυήσεις, διπλασιάζοντάς τον ειδικά μετά από 2 εγκυμοσύνες.
- Ηλικία: Η φλεβική ανεπάρκεια και οι κιρσοί εμφανίζεται συχνότερα όσο οι άνθρωποι μεγαλώνουν.
- Τρόπος Ζωής: Η συνεχόμενη όρθια θέση καθώς και η παρατεταμένη καθιστική θέση παίζουν ρόλο.
- Παχυσαρκία: Αν και όχι ο πιο σημαντικός παράγοντας, η παχυσαρκία συμβάλλει στον κίνδυνο φλεβικής ανεπάρκειας.
Φλεβική Ανεπάρκεια Συμβουλές: 2. Πότε επισκεπτόμαστε τον Αγγειοχειρουργό;
Επιγραμματικά, τα συμπτώματα που παρουσιάζει η φλεβική ανεπάρκεια και θα μας οδηγήσουν στον Αγγειοχειρουργό για θεραπεία είναι τα παρακάτω:
- Πόνος.
- Αίσθημα βάρους/καύσου στα πόδια.
- Μυϊκές κράμπες.
- Κνησμός (φαγούρα).
- Οίδημα (πρήξιμο).
Όλα αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται σταδιακά μέσα στην ημέρα. Ένας ασθενής με το παραπάνω πρόβλημα, όταν σηκωθεί το πρωί, συνήθως αισθάνεται τα πόδια του αρκετά ανάλαφρα και ξεκούραστα. Όσο περνούν οι ώρες, ειδικά από το μεσημέρι και μετά, τα παραπάνω συμπτώματα γίνονται πιο έντονα, οπότε η επίσκεψη σε έναν έμπειρο και εξειδικευμένο Αγγειοχειρουργό κρίνεται απαραίτητη.
Φλεβική Ανεπάρκεια Συμβουλές: 3. Τι επιπλοκές μπορεί να επιφέρει στην υγεία μας αν δεν λειτουργήσουμε άμεσα;
Αν ο ασθενής δεν λειτουργήσει άμεσα, τότε θα οδηγηθεί σε φλεβική ανεπάρκεια 4ου σταδίου, η οποία οφείλεται σε όλη την επιστροφή του αίματος στο πόδι και την γρήγορη πλήρωση των φλεβών, και έχει ως αποτέλεσμα το δέρμα της κνήμης να «ταλαιπωρείται» και να αντιδρά εμφανίζοντας αλλοιώσεις, όπως δερματίτιδα. Η δερματίτιδα δημιουργεί ένα εύθικτο δέρμα, το οποίο με τον παραμικρό μικροτραυματισμό μπορεί εύκολα να αναπτύξει ένα έλκος (πληγή), το οποίο δεν θα κλείνει.
Φλεβική Ανεπάρκεια Συμβουλές: 4. Τι προϋποθέτει τη σωστή διάγνωση;
Η σωστή διάγνωση καθώς και η εφαρμογή της σωστής θεραπείας είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Ένας έμπειρος και εξειδικευμένος Αγγειοχειρουργός μπορεί να αξιολογήσει την πάθησή σας, όπως η φλεβική ανεπάρκεια ή οι κιρσοί, και μετά από κλινική εξέταση και υπερηχογραφικό έλεγχο (triplex) να ορίσει σε εσάς ποια είναι η πιο κατάλληλη θεραπεία.
Φλεβική Ανεπάρκεια Συμβουλές: 5. Ποιες θεραπείες συνιστώνται;
Η σύγχρονη φλεβολογία μπορεί να προσφέρει πολλές λύσεις, που είναι ανώδυνες, ελάχιστα επεμβατικές, και με θαυμάσια και μεγάλης διάρκειας αποτελέσματα. Η καλύτερη λύση από όλες σχετικά με τη φλεβική ανεπάρκεια αποτελεί η ενδοαυλική θεραπεία με laser. Ακόμη, σε ένα εξειδικευμένο ιατρικό κέντρο μπορούν να εφαρμοστούν και άλλες θεραπείες για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης πάθησης, όπως η θεραπευτική κόλλα, οι μικροφλεβεκτομές, η χειρουργική χωρίς τομές, η σκληροθεραπεία ή η σκληροθεραπεία με αφρό.
Αφού γίνει αξιολόγηση της διαταραχής στην κυκλοφορία του αίματος στις φλέβες, η οποία εμφανίζεται σε όλα τα στάδια αυτής της πάθησης, τότε επιλέγεται η κατάλληλη θεραπεία από τις παραπάνω διαθέσιμες επιλογές. Εν συνεχεία, δημιουργείται ένα εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας για κάθε ασθενή, με στόχο να επιτευχθούν εξαιρετικά και μόνιμα αποτελέσματα.