Skip to main content

Θεραπεία με Λέιζερ: Ελάχιστα Επεμβατική Τεχνική

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι ένας ασθενής με κιρσούς, για να τους θεραπεύσει, θα πρέπει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Η σαφηνεκτομή είναι μία επέμβαση, η οποία είχε εφαρμοστεί αρχικά τη δεκαετία του 1930, και ως τα τέλη της δεκαετίας του ’90 αποτελούσε τη μοναδική επιλογή για την αντιμετώπιση των κιρσών των κάτω άκρων.

Φυσικά, η ιατρική προοδεύει και την τελευταία 20ετία κατευθύνεται προς τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, όπως η θεραπεία με λέιζερ. Η σαφηνεκτομή εξακολουθεί να είναι απαραίτητη σε ορισμένες περιπτώσεις.

Οριστική λύση άμεσα & ανώδυνα

Χωρίς πόνο, χωρίς νοσηλεία με τον πλέον σύγχρονο και ασφαλές τρόπο.

Έτσι ακριβώς, όσον αφορά και τη φλεβολογία και τη θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας, η ιατρική έχει περάσει πλέον σε ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, όπως το ενδοαυλικό laser, οι οποίες γίνονται με τοπική αναισθησία μέσα από τρυπούλες, δηλαδή μέσα από βελόνες, με ελάχιστη ενόχληση του ασθενούς, καθώς και με πολύ μεγάλη τεχνική επιτυχία, ασφάλεια και θαυμάσιο τελικό αποτέλεσμα.

Θεραπεία με Λέιζερ: Μία πολύ απλή διαδικασία για τον ασθενή

Το πρώτο στάδιο της επέμβασης είναι εξαιρετικά σημαντικό και αφορά την διάγνωση και την υπερηχογραφική χαρτογράφηση του φλεβικού δικτύου, με βάση το οποίο θα δουλέψει ο αγγειοχειρουργός. Αυτή εξυπηρετεί στο να φτιαχτεί ένας χάρτης του επιφανειακού φλεβικού συστήματος, όπου καταγράφεται το σημείο έναρξης της παλινδρόμησης, προς τα που πηγαίνει, ποιο είναι το αγγείο που έχει πρόβλημα, πόσο μεγάλο είναι, πόσο μακριά βρίσκεται το δέρμα, σε ποιο σημείο έχει σημαντικές διακλαδώσεις και ποιες από αυτές τις διακλαδώσεις ακολουθεί η παλινδρόμηση, που βρίσκονται οι κιρσοί, και αν υπάρχουν διατιτραίνουσες φλέβες, όπου συνδέουν το επιφανειακό δίκτυο με των εν τω βάθει δίκτυο.

Όλα αυτά είναι άκρως σημαντικές πληροφορίες, οι οποίες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη πριν ξεκινήσει το χειρουργείο.  Η χαρτογράφηση του φλεβικού συστήματος ξεπερνά τον απλό διαγνωστικό υπέρηχο (triplex) και δείχνει στον αγγειοχειρουργό μία άμεση εικόνα της κατάστασης του φλεβικού συστήματος, βοηθώντας τον στη στόχευση των θεραπευτικών του ενεργειών, προκειμένου να λύσει με επιτυχία το πρόβλημα.

Όλη η επέμβαση είναι υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη, που σημαίνει ότι ο αγγειοχειρουργός «έχει εξαιρετικά υψηλής ποιότητας μάτια» μέσα στο πόδι από την πρώτη έως την τελευταία στιγμή. Δηλαδή, από τη στιγμή της παρακέντησης, όπου εισέρχεται εντός της φλέβας, ως και τη στιγμή που προωθεί τον καθετήρα (το laser), ο οποίος εισάγεται σε όλο το μήκος της φλέβας που θα δουλέψει.

Θεραπεία με Λέιζερ: Μία απόλυτα ασφαλής μέθοδος

Κάθε θεραπεία έχει κάποιους μικρούς ή μεγαλύτερους κινδύνους. Πρέπει να τονιστεί ότι, εφόσον υπάρχει η κατάλληλη εμπειρία από τον Αγγειοχειρουργό που θα εκτελέσει την θεραπεία για τους κιρσούς, είναι η φύση της τεχνικής τέτοια που τα περιθώρια της ασφάλειας είναι εξαιρετικά και αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι η θεραπεία με λέιζερ δεν είναι μία “τυφλή” μέθοδος.

Αντιθέτως,  με την υπερηχογραφική καθοδήγηση μέσα στην επέμβαση, είναι απόλυτα ξεκάθαρο για τον αγγειοχειρουργό σε ποιο σημείο βρίσκεται ο καθετήρας καθώς και που πρέπει να κάνει το οτιδήποτε, το οποίο έχει σχεδιάσει και απλά το εκτελεί. Γενικώς, είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί κάτι μέσα στην επέμβαση, το οποίο να επηρεάσει την ασφάλεια του ασθενούς. Ουσιαστικά, η θεραπεία με λέιζερ δεν πηγαίνει “στα τυφλά”. Μάλιστα, είναι μία από τις πιο ασφαλείς τεχνικές που υπάρχουν, καθώς η ακρίβεια με την οποία δουλεύει ο αγγειοχειρουργός μέσα στο πόδι είναι χιλιοστό προς χιλιοστό.

Θεραπεία με Λέιζερ: Ποια είναι όλα τα πλεονεκτήματά της;

Η θεραπεία κιρσών με laser προσφέρει στον ασθενή μια σειρά από σημαντικά πλεονεκτήματα:

  • Τοπική αναισθησία ή ελαφριά μέθη για όσους χρειάζεται.
  • Διάρκεια από 15 έως 20 λεπτά το πολύ.
  • Χωρίς τομές.
  • Χωρίς ουλές και σημάδια.
  • Ανώδυνη. Αυτό είναι ένα κομμάτι, το οποίο πάρα πολλοί ασθενείς σκέφτονται προτού καν υποβληθούν σε οποιαδήποτε επέμβαση. Βέβαια, όλοι οι ασθενείς μετά τη θεραπεία λένε ότι αυτό που τους πόνεσε περισσότερο ήταν ο φλεβοκαθετήρας που τοποθέτησε ο αναισθησιολόγος.
  • Βραχεία νοσηλεία. Ένας ασθενής μπορεί να φύγει από το νοσοκομείο ή το ιατρείο σε περίπου 1 με 2 ώρες το πολύ. Οπότε, π.χ. μπορεί να πάει και για έναν καφέ.
  • Επιστροφή σε 3 έως 4 ημέρες στις καθημερινές δραστηριότητές του.

Περιστατικά Πριν & Μετά

«Θα μπορούσα να μιλάω ατελείωτες ώρες για τον κύριο Ματθαίου. Είναι εξαιρετικός όχι μόνο σαν άνθρωπος, αλλά και σαν γιατρός. Είχα πάθει θρόμβωση στο δεξί μου πόδι και ανέλαβε το δεύτερο χειρουργείο μου και με έκανε να νιώσω ξανά νέα, δυνατή και υγιής».

Μαρτυρία 1

Μετά από τρεις αλλεπάλληλες εγκυμοσύνες, οι κιρσοί ήταν σε πάρα πολύ άσχημη κατάσταση, τόσο αισθητικά, όσο και λειτουργικά. Ο κύριος Ματθαίου μου έδωσε λύση την ίδια μέρα, έκανα ενδοαυλικό laser και στα δύο πόδια και το συστήνω ανεπιφύλακτα. Κανένας πόνος, κανένα σημάδι!

Μαρτυρία 2

«Γνώρισα τον κύριο Ματθαίου μέσω της μητέρας μου. Έκανε και εκείνη μία παρόμοια εγχείρηση και έτσι πήρα το θάρρος να πάω να δω και εγώ το πρόβλημα που είχα με τον κιρσό. Ο γιατρός μου εξήγησε ότι δεν είναι κάτι επίπονο, ούτε χρονοβόρο. Τελειώσαμε από το νοσοκομείο την ίδια μέρα σχεδόν. Συνέχισα τη ζωή μου και την καθημερινότητά μου από το ίδιο απόγευμα. Δεν πόνεσα!».

Μαρτυρία 3

«Είχα φοβερό πρόβλημα με κιρσούς και στα δύο πόδια, το οποίο δημιουργήθηκε στις εγκυμοσύνες και σταδιακά χειροτέρευε, πονούσα και συνεχώς χειροτέρευε η ποιότητα της ζωής μου. Φοβόμουνα να κάνω χειρουργείο. Και αυτό μέχρι να γνωρίσω τον κύριο Ματθαίου, ο οποίος μου ενέπνευσε εμπιστοσύνη από την αρχή, φαίνεται ότι είναι άνθρωπος που γνωρίζει απόλυτα αυτό που κάνει! Τελικά, έκανα τα χειρουργεία και πήγαν όλα ακριβώς όπως μου τα είχε πει, σηκώθηκα αμέσως!».

Μαρτυρία 4

«Έκανα αυτή τη μέθοδο με το ενδοαυλικό laser στο δεξί μου πόδι, ενώ στο αριστερό έκανα σκληροθεραπεία με αφρό και μικρές φλεβεκτομές. Το χειρουργείο βέβαια ήταν πάρα πολύ απλό, έγινε με μέθη. Μπορώ να σας πω ότι δεν υπήρξαν ράμματα καθόλου, υπήρξαν μόνο πολύ μικρές τρυπούλες, οι οποίες εξαφανίστηκαν αμέσως. Και βέβαια μετά το χειρουργείο, μέσα σε μισή ώρα σηκώθηκα και περπάτησα κανονικά, οπότε επανήλθα ξανά στις δραστηριότητές μου».

Μαρτυρία 5

Σχολιασμός γιατρού για τις μαρτυρίες:

«Όλες αυτές οι ασθενείς έχουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, η μία είχε χειρουργηθεί στο ένα πόδι με την κλασσική μέθοδο και ήρθε μετά να κάνει ενδοαυλική θεραπεία με laser στο άλλο πόδι. Αυτοί είναι οι πιο αγαπημένοι μου ασθενείς, διότι ξέρουν τι θα πει και είχαν εμπειρία με τη σαφηνεκτομή και συγκρίνουν την εμπειρία που αποκτούν μετά και το εκτιμούν ακόμα καλύτερα. Η άλλη ασθενής πήγε και δούλεψε την ίδια μέρα και ούτω καθεξής. Είναι σημαντικές μαρτυρίες».

Συχνές Ερωτήσεις & Απαντήσεις

Θεραπεία με Λέιζερ: Όλοι οι ασθενείς έχουν πλήρη διαύγεια κατά τη διαδικασία;

Οι ασθενείς έχουν πλήρη διαύγεια. H θεραπεία είναι τόσο καλά ανεκτή που μπορεί να γίνει αποκλειστικά με τοπική αναισθησία. Ειδικότερα, ένα ειδικό διάλυμα εγχέεται με αντλία και διαρκεί αρκετές ώρες, δίνοντας εξαιρετικού βαθμού αναισθησία. Επιπλέον, ο αγγειοχειρουργός τοποθετεί την αναισθησία αυτή ακριβώς γύρω από τη φλέβα με υπερηχογραφική καθοδήγηση, προκαλώντας σπασμό στη φλέβα, προκειμένου το laser να “αγκαλιάσει” και να κολλήσει καλύτερα πάνω στον καθετήρα. Ακόμη, αυτού του είδους η αναισθησία απομονώνει όλους τους ιστούς γύρω από τη φλέβα την οποία θα δουλέψει ο αγγειοχειρουργός, παρέχοντας θερμομόνωση και φυσικά αναλγητικό αποτέλεσμα.

Θεραπεία με Λέιζερ: Πώς επιτυγχάνεται το «κλείσιμο-σφράγισμα» των φλεβών στους ασθενείς;

Ο καθετήρας μπαίνει στη φλέβα και εισάγεται μία οπτική ίνα, η οποία  συνδέεται στη γεννήτρια του laser και εισχωρεί στο αγγείο του ποδιού, το οποίο ο αγγειοχειρουργός θα δουλέψει. Ο αγγειοχειρουργός θα πρέπει να καθετηριάσει το αγγείο, σε όλο του το μήκος,  που θα πρέπει να καταστρέψει και, αφού κάνει την αναισθησία, το ενεργοποιεί, ενώ σιγά-σιγά αποσύρει την οπτική ίνα, κλείνοντας (σφραγίζοντας) ταυτόχρονα τη φλέβα. Επομένως, όταν τελειώσει η Θεραπεία με λέιζερ, η φλέβα αυτή παραμένει κλειστή.

Υπάρχει ο κίνδυνος παλινδρόμησης του αίματος στο ίδιο σημείο;

Δεν υπάρχει πλέον ο κίνδυνος να υπάρξει ξανά παλινδρόμηση του αίματος στο σημείο που έγινε η θεραπεία. Ο ασθενής μπαίνει στην αίθουσα με φλεβική ανεπάρκεια και όταν βγαίνει, η φλέβα πλέον είναι σαν να έχει αφαιρεθεί, δεν λειτουργεί και είναι κλειστή. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό και αποτελεί το κύριο κομμάτι της επέμβασης, διότι από εκεί και πέρα ο αγγειοχειρουργός έχει να ασχοληθεί με τους κιρσούς. Οι κιρσοί είναι εκείνες οι διατεταμένες φλέβες που φαίνονται στο δέρμα, οι οποίες αντιμετωπίζονται πλέον με διαφορετικούς τρόπους, επειδή είναι ακριβώς κάτω από το δέρμα.

Ο αγγειοχειρουργός κάνει έγχυση ειδικής τοπικής αναισθησίας, και στη συνέχεια, κάνει πολύ μικρές τρύπες αφαιρώντας τους κιρσούς. Αυτή η τεχνική ονομάζεται μικροφλεβεκτομή και παράγει εξαιρετικά μικρές-μικρές τρυπούλες, οι οποίες έχουν μέγεθος μικρότερο του μισού χιλιοστού. Φυσικά, δεν χρειάζονται ράμματα. Ακόμη, λόγω της αναισθησίας που διαρκεί τόσο πολύ, ο ασθενής δεν πονάει καθόλου και επειδή ακριβώς οι τραυματισμοί που προκαλούνται είναι τόσο μικροί και τόσο ήπιοι, ενώ όταν περάσει η αναισθησία, ο ασθενής συνήθως δεν αισθάνεται καθόλου πόνο.

 

Υπάρχουν περιορισμοί στο ποιοι ασθενείς μπορούν να υποβληθούν σε θεραπεία με λέιζερ;

Φυσικά, υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί, οι οποίοι όμως δεν είναι συχνοί. Για παράδειγμα, πόδια τα οποία έχουν ήδη υποβληθεί σε σαφηνεκτομή είναι πιθανό να μην μπορούν να υποβληθούν σε ενδοαυλικό laser, διότι πολύ απλά δεν υπάρχει ανατομικά το αγγείο αυτό, στο οποίο ο αγγειοχειρουργός θα μπορέσει να κάνει χρήση του laser. Βέβαια, σε πολλά πόδια υπάρχει ένα κομμάτι μέσα, το οποίο δεν έχει αφαιρεθεί σωστά, και ο ασθενής μπορεί να υποβληθεί εκ νέου σε θεραπεία με λέιζερ.

Σε σημεία που δεν υπάρχει ανατομικά το αγγείο, και ειδικότερα στις υποτροπές, ενδέχεται να δημιουργηθεί ένα άναρχο δίκτυο από πολλές καινούργιες φλέβες. Αυτό είναι μία διαδικασία που ονομάζεται νεοαγγείωση και σε αυτές δεν γίνεται τεχνικά να εφαρμόσει ο αγγειοχειρουργός laser. Οπότε εφαρμόζει την αμέσως καλύτερη τεχνική που είναι ο σκληρυντικός αφρός, ο οποίος ενδείκνυται για τέτοιες περιπτώσεις, διότι διαχέεται σε όλο αυτό το δίκτυο σφραγίζοντάς το. Επομένως, εκεί δεν απαιτείται το ενδοαυλικό laser και οι φλέβες αυτές έχουν κλείσει (σφραγιστεί) με έναν διαφορετικό τρόπο.

Στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι υπάρχουν εξαιρετικά λίγα περιστατικά, με βάση τα οποία υπάρχουν πόδια που να μην μπορούν να υποβληθούν σε όλες αυτές τις καινούργιες τεχνικές της φλεβολογίας. Είναι εξαιρετικά σπάνιο.

Υπάρχει ο περιορισμός ένας ασθενής που πρόσφατα πάσχει από μία θρόμβωση να υποβληθεί σε θεραπεία με λέιζερ;

Εφόσον έχει περάσει η οξεία φάση της θρομβοφλεβίτιδας, φυσικά και μπορεί να υποβληθεί και μάλιστα επιβάλλεται να υποβληθεί σε θεραπεία με λέιζερ. Βεβαίως εκεί που υπάρχουν δυσκολίες, είναι σε περιπτώσεις που ο θρόμβος έχει μπει μέσα στην κυρία φλέβα. Δηλαδή, υπάρχουν τεχνικής φύσεως δυσκολίες, οι οποίες ξεπερνιούνται όμως με την κατάλληλη εμπειρία. Βέβαια η αφαίρεση των κιρσών θα είναι πιο προβληματική, καθώς οι κιρσοί στους οποίους έχει συμβεί θρόμβος είναι πιο δύσκολο να αφαιρεθούν. Παρόλα αυτά, φυσικά και υπάρχουν λύσεις, οι οποίες συνήθως γίνονται αφού έχει περάσει η οξεία φάση της θρόμβωσης.

Θεραπεία με Λέιζερ: Μετά από πόση ώρα αφότου ολοκληρωθεί η επέμβαση συνέρχεται ο ασθενής;

Αρχικά, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία, η οποία είναι η κυρία αναλγησία. Για ψυχολογικούς λόγους, σε κάποιους ασθενείς μπορεί να δοθεί μία ήπια μέθη, η οποία είναι δηλαδή μία ενσυνείδητη καταστολή, του τύπου της μέθης που γίνεται όταν κάποιος κάνει για παράδειγμα μία κολονοσκόπηση ή μία γαστροσκόπηση. Η θεραπεία με λέιζερ είναι μία ασφαλής τεχνική  για τον ασθενή, ο οποίος, μετά το πέρας της, μπορεί να σηκωθεί αμέσως, να φάει, να πιει, να περπατήσει. Γενικά, οι ασθενείς είναι έτοιμοι να αποχωρήσουν σε μία έως δύο το πολύ ώρες μετά το πέρας του χειρουργείου.

Θεραπεία με Λέιζερ: Μπορούν οι ασθενείς να επιστρέψουν στις δραστηριότητές τους μετά το πέρας της επέμβασης;

Φυσικά, μπορούν να επιστρέψουν. Για 10 με 15 ημέρες χρειάζεται να φοράνε ελαστική κάλτσα συμπίεσης και να μη σηκώνουν βάρη. Πέρα από αυτό, υπάρχουν παραδείγματα πάρα πολλών ασθενών, οι οποίοι την ημέρα της επέμβασης εργάστηκαν, ενώ άλλοι πήγαν μία βόλτα στην Ακρόπολη, κλπ. Με λίγα λόγια, η ενδοαυλική θεραπεία με λέιζερ είναι μία τεχνική, η οποία δεν εμποδίζει τον ασθενή στις καθημερινές του δραστηριότητες. Χρειάζεται απλά να κάνει μία προσαρμογή λίγων ημερών και μετά επανέρχεται πλήρως, αν εξαιρέσει κανείς την κάλτσα, η οποία είναι απαραίτητη.

Θεραπεία με Λέιζερ: Είναι μία μέθοδος που δίνει αποτελέσματα ουσίας;

Ναι, αποτελεί πλήρη λύση στο πρόβλημα. Καταρχάς, πρόκειται για λειτουργική λύση. Είναι μία θεραπεία που εντοπίζει και επιλύει το πρόβλημα στην πηγή του και τα αποτελέσματα έχουν μεγάλη διάρκεια. Αυτό αποδίδεται στη σωστή τεχνική, στη σωστή στρατηγική, και στο γεγονός ότι όλες αυτές οι τεχνικές σέβονται πάρα πολύ το δέρμα και το πόδι.

Αντίθετα, οι παλιές τεχνικές άφηναν ουλές και συχνά δημιουργούσαν καινούργια αγγεία στο πόδι. Από την άλλη, η ενδοαυλική θεραπεία με λέιζερ σέβεται απόλυτα το πόδι και δεν προκαλεί τη δημιουργία νέων αγγείων. Οπότε, αν η θεραπεία με λέιζερ συνδυαστεί με σωστή στρατηγική και σωστή τεχνική, η διάρκεια των αποτελεσμάτων από τη θεραπεία με λέιζερ είναι πάρα πολύ μεγάλη.