Skip to main content

Οι κιρσοί αποτελούν παθολογικά διατεταμένες φλέβες, των οποίων οι βαλβίδες έχουν υποστεί βλάβη που είναι ανεπανόρθωτη. Συνήθως, η φλεβίτιδα δημιουργείται κάτω από το γόνατο και στο μηρό και το αποτέλεσμα είναι αντιαισθητικό.

Η συγκεκριμένη πάθηση προκαλείται λόγω της παλινδρόμησης σημαντικής ποσότητας αίματος προς τα πόδια, τη στιγμή που το αίμα αυτό θα έπρεπε να κατευθύνεται προς την καρδιά.

Φυσικά, το αισθητικό κομμάτι αποτελεί ένα μέρος του προβλήματος. Την ίδια στιγμή, οι κιρσοί συχνά συνδέονται και με την αλλαγή στη φυσιολογική κυκλοφορία του αίματος. Ο λόγος είναι ότι αυξάνει σημαντικά τη φλεβική πίεση στο εσωτερικό των φλεβών. Το αποτέλεσμα είναι ότι το αίμα κινείται με μικρότερη από το φυσιολογικό ταχύτητα.

Συνήθως, η φλεβίτιδα συνδέεται με μια φλέβα από τις κεντρικές επιφανειακές φλέβες στο πόδι. Οι συγκεκριμένες φλέβες χαρακτηρίζονται, επίσης, από ανεπάρκεια.

Εξαιτίας της σοβαρότητας της κατάστασης, όπως αναφέρει ο έμπειρος και εξειδικευμένος Αγγειοχειρουργός Αλέξανδρος Ματθαίου, η συγκεκριμένη πάθηση χρειάζεται να διαγνωστεί άμεσα και με τον κατάλληλο τρόπο, ώστε να περάσει ο ασθενής στη σωστή θεραπεία.

 

Ποια είναι η θεραπεία για τους κιρσούς-φλεβίτιδα;

Μια προτεινόμενη θεραπεία είναι η χρήση των καλτσών ελαστικών διαβαθμισμένης συμπίεσης. Βέβαια, αυτό δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα. Η συγκεκριμένη θεραπεία μπορεί να συνδυαστεί με τη χορήγηση φαρμάκων από το στόμα. Σε κάθε περίπτωση, είτε με τη συνοδεία φαρμάκων, είτε όχι, η συγκεκριμένη θεραπεία είναι δυνατό να επιβραδύνει τη φυσική εξέλιξη, καθώς και να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών.

Ουσιαστικά, η ενδοαυλική θεραπεία με Laser αποτελεί την πλέον σύγχρονη, ασφαλή και αποτελεσματική σε ποσοστό 99% μέθοδο αντιμετώπισης των κιρσών-φλεβίτιδας. Πρόκειται για την πιο σύντομη και αξιόπιστη θεραπεία με 0% επιπλοκές, η οποία δεν απαιτεί γενική αναισθησία. Έτσι, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες άμεσα, ακόμα και την επόμενη ημέρα.

Ακόμη, προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, προτείνεται ένας συνδυασμός της ενδοαυλικής θεραπείας με τις μικροφλεβεκτομές.

Τέλος, σε μερικές περιπτώσεις, η φλεβίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί και με χειρουργική χωρίς τομές.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση των κιρσών-φλεβίτιδας;

Ακόμα και στις περιπτώσεις που οι κιρσοί φαίνονται με γυμνό μάτι, χρειάζεται να γίνει προσεκτική κλινική εξέταση. Στόχος είναι να γίνει αντιληπτή η πραγματική έκταση της φλεβικής ανεπάρκειας.

Γενικότερα, ενδείξεις της φλεβικής ανεπάρκειας καθώς και της βαρύτητας των κιρσών-φλεβίτιδας είναι οι εξής:

 • Παρουσία φλεγμονής
 • Οίδημα
 • Υπέρχρωση
 • Σκληρότητα του δέρματος στην κνήμη
 • Έντονες ευρυαγγείες στον αστράγαλο

Ταυτόχρονα, όταν παρουσιάζεται έλκος στο δέρμα, αυτό ίσως αποτελεί ένδειξη βαριάς μορφής φλεβικής ανεπάρκειας.

 

Κιρσοί Φλεβίτιδα

 

Ποια είναι τα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι κιρσοί-φλεβίτιδα;

Γενικά, δεν υπάρχει απόλυτη συσχέτιση της βαρύτητας του προβλήματος που προκαλεί η φλεβίτιδα με τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν. Βέβαια, τα συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν:

 • Βάρος στα πόδια
 • Πόνος
 • Κνησμός
 • Καύσος
 • Οίδημα
 • Κράμπες τη νύχτα

Σε μερικές περιπτώσεις, οι κιρσοί δεν προκαλούν κάποιο σύμπτωμα. Αυτό σημαίνει ότι η πάθηση καταλαμβάνει μεγάλες περιοχές της κνήμης ή/και του μηρού και είναι η φλεβίτιδα είναι ιδιαίτερα διατεταμένη.

Φυσικά, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό, το ίδιο και οι συνέπειές του.

 

Ποιες επιπλοκές μπορούν να προκαλέσουν οι κιρσοί-φλεβίτιδα;

Είναι πιθανό οι κιρσοί να προκαλέσουν επιπλοκές. Μερικές από αυτές ίσως είναι ιδιαίτερα σοβαρές, ανεξάρτητα της βαρύτητας. Ακόμη, μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές που δεν προκαλούν συμπτώματα.

Αρχικά, η θρόμβωση αποτελεί μια από τις σοβαρότερες επιπλοκές. Στην παθούσα περιοχή προκαλεί πόνο, έντονα κόκκινο χρώμα και σκληρότητα.

Αν ο ασθενής αναπτύξει επιπολής θρομβοφλεβίτιδα, δηλαδή φλεγμονώδη αντίσταση στη θρόμβωση του επιπολής φλεβικού δικτύου των άκρων, τότε πρέπει να λάβει εξειδικευμένη βοήθεια από τον αγγειοχειρουργό.

Καθώς εισέρχεται ο θρόμβος αυτός και επεκτείνεται στις εν τω βάθει φλέβες του ποδιού, μπορεί να προκαλέσει φλεβική θρόμβωση. Αυτό αυξάνει με τη σειρά του τον κίνδυνο για πνευμονική εμβολή.

Τέλος, η τρώση του δέρματος που καλύπτει τους κιρσούς-φλεβίτιδα μπορεί να προκαλέσει σημαντικό κίνδυνο αιμορραγίας.