Skip to main content

Υπάρχει η πεποίθηση ότι οι κιρσοί αποτελούν ένα αισθητικό κυρίως πρόβλημα και αυτό έχει προέλθει φυσικά από το γεγονός ότι οι κιρσοί φαίνονται στο μάτι, στο δέρμα του ασθενούς. Έτσι, είναι γενικώς συχνό ο ασθενής να πάει στο γιατρό, έχοντας παρατηρήσει τους κιρσούς στο πόδι του και θεωρώντας ότι το πρόβλημα είναι μόνο εκεί. Φυσικά και δεν είναι μόνο εκεί. Οι κιρσοί αποτελούν ένα πολύ σημαντικό λειτουργικό πρόβλημα της φλεβικής κυκλοφορίας των κάτω άκρων, το οποίο έχει αντίκτυπο τόσο στη φλεβική κυκλοφορία και στη γενικότερη επιβάρυνση του κάτω άκρου, όσο και στη γενικότερη ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Κιρσοί: Από τι προέρχονται και ποιες είναι οι δυσλειτουργίες τους;

Οι κιρσοί προέρχονται από ανεπάρκεια των βαλβίδων στις κύριες επιφανειακές φλέβες του κάτω άκρου, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την παλινδρόμηση αίματος προς το πόδι, δηλαδή το αίμα αντί να κυκλοφορεί όπως θα έπρεπε κανονικά από το πόδι προς την καρδιά, επιστρέφει προς το πόδι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του όγκου αίματος του ποδιού καθώς και την επιβάρυνση του δέρματος στην περιοχή της κνήμης από όλη αυτή την επιπλέον κυκλοφορία. Αυτό σταδιακά επιβαρύνει το πόδι, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη δερματίτιδας και πιθανόν στο τέλος φλεβικού έλκους.

Κιρσοί: Ποιες είναι οι επιπλοκές τους;

Δεν θα πρέπει να αγνοούμε την πιθανότητα επιπλοκών, όπου η πιο συχνή από αυτές και η πιο επικίνδυνη είναι η ανάπτυξη θρόμβωσης, η οποία δεν είναι καθόλου σπάνια, καθώς σχεδόν 4 στους 10 από τους ασθενείς που έχουν κιρσούς θα κάνουν θρόμβωση κάποια στιγμή για όσο καιρό έχουν την πάθηση.

Κιρσοί

Κιρσοί: Πότε συνήθως οι ασθενείς αναζητούν ιατρική βοήθεια;

Οι ασθενείς συνήθως αναζητούν ιατρική βοήθεια, όταν βλέπουν τον κιρσό στο πόδι τους. Αυτό είναι καλό, γιατί οι κιρσοί μπορεί να μην εμφανίζουν και κανένα σύμπτωμα, ενώ αντιθέτως μπορεί να εμφανίζουν βάρος στο πόδι, κνησμό, οίδημα ή/και όπως είπαμε τίποτα από όλα αυτά, το οποίο δεν μειώνει καθόλου τη σημασία των κιρσών, καθώς οι κιρσοί είναι ένα καθαρά λειτουργικό πρόβλημα και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν τέτοιο.

Κιρσοί: Πώς γίνεται η διάγνωσή τους;

Η διάγνωση των κιρσών είναι εξαιρετικά εύκολη και γίνεται με υπερήχους, το γνωστό σε όλους μας triplex. Πρόκειται για μία ανώδυνη εξέταση με υπέρηχους, η οποία μπορεί να μας δώσει ένα πολύ λεπτομερή χάρτη του φλεβικού δικτύου, βλέποντας από που είναι η παλινδρόμηση και προς τα που πηγαίνει, κάτι το οποίο έχει θεμελιώδη σημασία για τη σωστή θεραπεία των κιρσών.

Κιρσοί: Είναι απαραίτητη η θεραπεία τους και ποια η καλύτερη επιλογή θεραπείας;

Η θεραπεία των κιρσών είναι απαραίτητη και ευτυχώς η σύγχρονη φλεβολογία έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό, όπου οι θεραπείες των κιρσών είναι πλέον σχετικά ανώδυνες, εύκολες για τον ασθενή και του επιτρέπουν να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες. Η εφαρμογή της τεχνολογίας του λέιζερ στη σύγχρονη θεραπευτική των κιρσών, μας επιτρέπει τη θεραπεία τους σε διάστημα μικρότερο της μισής ώρας, σχετικά ανώδυνα για τον ασθενή, με άμεση επιστροφή στο σπίτι και γρήγορη επάνοδο στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Η ενδοαυλική θεραπεία των κιρσών με λέιζερ θεωρείται ως το παγκόσμιο gold standard με ποσοστό επιτυχίας 98%. Ακόμη, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, πλέον η τεχνική της θεραπείας των κιρσών με λέιζερ μέσω του laser 1940 (νέα εξελιγμένη τεχνική) έχει μηδενικό μετεγχειρητικό πόνο για τους ασθενείς σε σύγκριση με τον ελάχιστο πόνο της ενδοαυλικής θεραπείας των κιρσών με λέιζερ.

Κιρσοί

Κιρσοί: Ποιοι είναι οι παράγοντες επιτυχίας στη θεραπεία τους;

  1. Η εξειδίκευση και η πολυετής εμπειρία του Αγγειοχειρουργού αποτελούν τους πιο σημαντικούς παράγοντες επιτυχίας στη θεραπεία των κιρσών. Ο Αγγειοχειρουργός Αλέξανδρος Ματθαίου έχει θεραπεύσει επιτυχώς πάνω από 7.000 δύσκολα και απαιτητικά περιστατικά ασθενών με κιρσούς, έχοντας συμπληρώσει 11 χρόνια αποκλειστικής ενασχόλησης με τη θεραπεία των φλεβικών παθήσεων με εξειδίκευση στους κιρσούς.
  2. Τα σύγχρονα και εξειδικευμένα κέντρα θεραπείας. Το VenoCare Athens, το οποίο είναι ένα πρότυπο κέντρο φλεβικής υγείας και το φλεβολογικό κέντρο ΙΑΣΩ είναι σήμερα τα 2 καλύτερα κέντρα θεραπείας σε όλη την Ελλάδα, στα οποία κάθε ασθενής λαμβάνει υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες.
  3. Η άρτια εξειδικευμένη ιατρική ομάδα που πλαισιώνει τον Αγγειοχειρουργό. Τα ιατρικά μηχανήματα με τεχνολογία τελευταίας γενιάς.
  4. Η σωστή και έγκαιρη διάγνωση, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εμπειρία και την εξειδίκευση του Αγγειοχειρουργού και παίζει καταλυτικό ρόλο για το σωστό σχεδιασμό της θεραπείας.
  5. Η εξατομικευμένη θεραπεία βασισμένη πάνω στις ανάγκες και το πρόβλημα του ασθενούς.