Skip to main content

Η θρόμβωση είναι μια από τις πιο σοβαρές επιπλοκές των κιρσών ή αλλιώς φλεβικής ανεπάρκειας. Κατά τη διάρκεια της πάθησης, σχεδόν 4 στους 10 ασθενείς, δηλαδή περίπου το 40% των ασθενών με κιρσούς, εμφανίζουν κάποια στιγμή θρόμβωση, η οποία είναι η πιο συχνή και πιο επικίνδυνη επιπλοκή που έχουν οι κιρσοί ή η φλεβική ανεπάρκεια.

Ουσιαστικά, οι κιρσοί ή η φλεβική ανεπάρκεια δεν είναι απλά ένα αισθητικό πρόβλημα, αλλά μία σοβαρή φλεβική πάθηση. Οι κιρσοί είναι τμήματα φλεβών που η ροή του αίματος δεν είναι ομαλή ή παλινδρομεί, οδηγώντας στη συσσώρευση του αίματος στα πόδια. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αίσθημα βάρους και κόπωση στα πόδια, αλλά επίσης αποτελεί επικίνδυνο παράγοντα για τη δημιουργία φλεβικής θρόμβωσης.

 

Θρόμβωση: Η Σοβαρή Επιπλοκή της Επιπολούς Θρομβοφλεβίτιδας

Όπως είπαμε, σε ασθενείς με κιρσούς ή φλεβική ανεπάρκεια, μια πολύ συνηθισμένη επιπλοκή είναι η θρόμβωση, η οποία μπορεί να εμφανιστεί σε αυτούς πολύ σύντομα. Αυτό σημαίνει ότι η περιοχή του κιρσού που θρομβώθηκε, θα πονέσει έντονα, θα είναι σκληρή και ιδιαίτερα ευαίσθητη στην αφή, και θα παρουσιάζει ερυθρότητα (κοκκίνισμα) στη διαδρομή της. Αυτή η επιπλοκή ονομάζεται επιπολής θρομβοφλεβίτιδα και είναι πολύ σοβαρή.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο ασθενής θα πρέπει να αναζητήσει βοήθεια από έναν έμπειρο και εξειδικευμένο αγγειοχειρουργό, καθώς υπάρχει κίνδυνος ο θρόμβος να επεκταθεί σε μεγάλες φλέβες που βρίσκονται βαθιά στο πόδι  (εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση). Οι κιρσοί ή η φλεβική ανεπάρκεια είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τη θρόμβωση και η επέκταση του θρόμβου μπορεί να αποτελέσει κατάσταση που απειλεί τη ζωή του ασθενή.

 

Θρόμβωση

 

Θρόμβωση: Διάγνωση με Triplex Νέας Γενιάς

Μπορεί να υπάρχουν ασθενείς που να έχουν ελάχιστους και μικρούς κιρσούς και την ίδια στιγμή να αντιμετωπίζουν έντονα συμπτώματα, ενώ αντίθετα μπορεί να υπάρχουν ασθενείς με πολλούς και μεγάλους κιρσούς χωρίς έντονα συμπτώματα. Για αυτό το λόγο, μια απλή κλινική εξέταση δεν είναι αρκετή, για να αξιολογηθούν πλήρως οι φλεβικές παθήσεις και οι πιθανές τους επιπλοκές.

Για να εξεταστεί σωστά και πλήρως ένας ασθενής με κιρσούς ή φλεβική ανεπάρκεια στα πόδια του, απαιτείται να υποβληθεί σε μια ειδική εξέταση που λέγεται έγχρωμο υπερηχογράφημα διπλής αντίθεσης ή αλλιώς triplex φλεβών. Μόνο με αυτή τη μέθοδο, μπορούμε να μελετήσουμε τον τρόπο που λειτουργούν οι φλέβες στα πόδια του ασθενούς, ενώ η διαδικασία είναι απόλυτα ανώδυνη και ασφαλής.

Η αιμοδυναμική εξέταση του φλεβικού συστήματος στα πόδια με υπερήχους είναι μια εξειδικευμένη διαδικασία που βοηθά στην κατανόηση της λειτουργίας των φλεβών στον κάθε ασθενή, προκειμένου να επιλεγεί το κατάλληλο σχέδιο θεραπείας. Αυτή η μέθοδος είναι πολύ πιο λεπτομερής και πολυδιάστατη σε σύγκριση με το παλιό κλασικό triplex κιρσών (χαρτογράφηση). Είναι σημαντικό να διενεργείται σωστή διάγνωση και να εφαρμόζεται η κατάλληλη θεραπεία για κάθε ασθενή με κιρσούς ή φλεβική ανεπάρκεια, καθώς κάθε περίπτωση είναι μοναδική και απαιτεί διαφορετική προσέγγιση.

 

Θρόμβωση: Σύγχρονες Επιλογές Θεραπείας

Η θεραπεία και η αντιμετώπιση των κιρσών ή της φλεβικής ανεπάρκειας έχει γνωρίσει μεγάλες αλλαγές τα τελευταία 15 χρόνια. Στο παρελθόν, η κλασική χειρουργική ήταν σχεδόν η μόνη επιλογή, αλλά σήμερα υπάρχουν πολλές σύγχρονες θεραπείες και η κλασσική χειρουργική έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί.

Πιο συγκεκριμένα, η ενδοαυλική θεραπεία με laser, είναι η πρώτη επιλογή για τη θεραπεία των κιρσών ή της φλεβικής ανεπάρκειας και έχει εξαιρετικά θεραπευτικά και αισθητικά αποτελέσματα. Γενικότερα, να πούμε ότι οι ασθενείς μπορούν να επιλέξουν μεταξύ πολλών διαφορετικών θεραπειών για τους κιρσούς ή τη φλεβική ανεπάρκεια, όπως η σκληροθεραπεία ή η θεραπευτική κόλλα.

 

Θρόμβωση

 

Θρόμβωση: Πόσο σημαντικό είναι να επιλέγει ο ασθενής έναν έμπειρο και εξειδικευμένο Αγγειοχειρουργό;

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η «χημεία» ανάμεσα στον γιατρό και τον ασθενή κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο ιατρείο είναι καθοριστικής σημασίας για τη σωστή επιλογή του κατάλληλου αγγειοχειρουργού. Ένας έμπειρος και εξειδικευμένος αγγειοχειρουργός, ο οποίος έχει τόσο εξαιρετικές επικοινωνιακές δεξιότητες όσο και άριστη επαγγελματική κατάρτιση, μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή να αισθανθεί ασφαλής με την επιλογή του, δημιουργώντας ένα δεσμό εμπιστοσύνης που είναι απαραίτητος για οποιαδήποτε θεραπεία, είτε είναι χειρουργική είτε όχι.