Skip to main content

Κιρσοί & Εγκυμοσύνη: Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης

Ο πόνος στην πύελο είναι ένα εξαιρετικά συχνό φαινόμενο στις γυναίκες. Είναι πιθανόν οι μισές γυναίκες να παρουσιάσουν πόνο στην πύελο κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ενώ μερικές από αυτές να το έχουν ως χρόνιο πρόβλημα.

Κιρσοί & Εγκυμοσύνη: Τι είναι το Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης;

Αφορά την ύπαρξη κιρσών (διατεταμένων φλεβών) στην πύελο και είναι πιθανό να παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια μιας κύησης, εξαιτίας ανεπάρκειας και διάτασης της ωοθηκικής φλέβας.

Η ανεπάρκεια της ωοθηκικής φλέβας οφείλεται στη μεγάλη αύξηση, περίπου 60%, τόσο των οιστρογόνων που αδυνατίζουν το τοίχωμα των φλεβών, όσο και του αίματος το οποίο κυκλοφορεί στις φλέβες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οριστική λύση άμεσα & ανώδυνα

Χωρίς πόνο, χωρίς νοσηλεία με τον πλέον σύγχρονο και ασφαλές τρόπο.

Κιρσοί & Εγκυμοσύνη

Ακόμη, η κυοφορούσα μήτρα παίζει ρόλο και εκείνη στη δημιουργία κιρσών, τόσο λόγω του όγκου της, όσο και λόγω της αύξησης της κυκλοφορίας του αίματος σε αυτή, που διοχετεύεται μέσω της ωοθηκικής φλέβας προς την καρδιά.

Μετά την εγκυμοσύνη, συνήθως οι κιρσοί στην πύελο και στο αιδοίο υποστρέφουν και επιστρέφουν όλα στη φυσιολογική κατάσταση πριν την κύηση. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις, κατά τις οποίες οι ωοθηκικές φλέβες παραμένουν διατεταμένες, με συνέπεια να παρουσιαστεί σταδιακά το σύνδρομο της πυελικής συμφόρησης.

Άρα, η σύνδεση μεταξύ της εγκυμοσύνης και του συνδρόμου της πυελικής συμφόρησης είναι στενή, διότι παρουσιάζεται πάντα μετά από κάποια εγκυμοσύνη, ενώ αποτελεί σπάνιο φαινόμενο σε γυναίκες που ακόμα δεν έχουν τεκνοποιήσει και σε γυναίκες νεαρότερης ηλικίας.

Συμπερασματικά, όσο πιο πολλές κυήσεις έχει μία γυναίκα κατά τη διάρκεια της ζωής της, τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα να παρουσιάσει το σύνδρομο πυελικής συμφόρησης.

Κιρσοί & Εγκυμοσύνη: Συμπτώματα του Συνδρόμου Πυελικής Συμφόρησης

Το σύνδρομο πυελικής συμφόρησης είναι πιθανό να συνοδεύεται από πόνο στην πύελο, που οφείλεται κυρίως σε καταστάσεις γυναικολογικής φύσεως. Ο πόνος χειροτερεύει κατά την ορθοστασία και σχετίζεται με δυσλειτουργία στο φλεβικό σύστημα. Ακόμη, ο πόνος γίνεται πιο έντονος στις πρώτες ημέρες της περιόδου, ενώ συχνά υπάρχει πόνος κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή.

Η έγκυος ενδέχεται να καταλάβει την εμφάνιση κιρσών στο αιδοίο της, που είναι πολύ ενοχλητικοί. Επίσης, εάν προϋπάρχουν κιρσοί στα κάτω άκρα, οι αντίστοιχοι κιρσοί των γεννητικών οργάνων επιδεινώνονται σε σημαντικό βαθμό. Η κυοφορούσα επηρεάζεται τόσο ψυχικά όσο και σωματικά από την ύπαρξη των κιρσών, διότι της προκαλούν βάρος, πόνο, εγκυμονούν κίνδυνο θρόμβωσης, ενώ αυξάνουν τα επίπεδα του άγχους, με αποτέλεσμα η ήδη συναισθηματικά φορτισμένη έγκυος να επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο.

Επιπλέον, οι κιρσοί στην περιοχή του αιδοίου αποτελούν μια σημαντική ένδειξη για εμφάνιση συνδρόμου πυελικής συμφόρησης, που είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη από την ασθενή. Συχνά, οι κιρσοί του αιδοίου τροφοδοτούν τους κιρσούς στα κάτω άκρα, που αρχίζουν από το περίνεο και κατευθύνονται προς την έσω επιφάνεια του μηρού και, τελικά, καταλήγουν στη μείζονα σαφηνή, με αποτέλεσμα την πρόκληση κιρσών.

Τέλος, εάν μια γυναίκα αισθάνεται πόνους στην πύελο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από 6 μήνες, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πάσχει από κιρσούς. Μάλιστα, είναι πιθανό να έχει υποβληθεί πολλές φορές σε γυναικολογική εξέταση, χωρίς όμως να έχει διαπιστωθεί παθολογία.

Κιρσοί & Εγκυμοσύνη: Διάγνωση του Συνδρόμου Πυελικής Συμφόρησης

Η διάγνωση πραγματοποιείται με διακολπικό και διακοιλιακό υπερηχογράφημα, για να αναδειχθούν τόσο η διάταση της ωοθηκικής φλέβας και η παλινδρόμιση του αίματος σε αυτή, όσο και οι κιρσοί στην πύελο και ιδιαίτερα εκείνοι στο στρογγυλό σύνδεσμο της μήτρας.

Ακόμη, διάγνωση μπορεί να γίνει και με μαγνητική τομογραφία καθώς και με μαγνητική φλεβογραφία.

Κιρσοί & Εγκυμοσύνη: Θεραπεία του Συνδρόμου Πυελικής Συμφόρησης

Ο τρόπος θεραπείας μπορεί να διαφοροποιηθεί ανάλογα με την κάθε ασθενή.

Όταν εμφανίζονται συμπτώματα από την πύελο:

  • Η θεραπεία εστιάζει στην αντιμετώπιση της ανεπάρκειας της ωοθηκικής φλέβας.
  • Η θεραπεία είναι πιθανό να απαιτεί χειρουργική επέμβαση, μπορεί ωστόσο να είναι και ελάχιστα επεμβατική, ενδοαυλική με τον εμβολισμό της φλέβας, ώστε να κλείσει και να μην διοχετεύει αίμα προς την πύελο.
  • Η ελάχιστα επεμβατική ενδοαυλική θεραπεία με laser βελτιώνει σε σημαντικό βαθμό την κατάσταση υγείας της ασθενούς και τα συμπτώματα υποχωρούν, χωρίς να υπάρχουν επιπτώσεις στη γονιμότητα.

Όταν δεν υπάρχουν συμπτώματα:

  • Ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών δεν παρουσιάζει πόνο στην πύελο, ωστόσο η εμφάνιση κιρσών στα γεννητικά όργανα (αιδοίο) και στα κάτω άκρα αποτελεί ενδεικτικό παράγοντα της πάθησης.
  • Στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να γίνει θεραπεία τόσο στους κιρσούς του αιδοίου, όσο και στους κιρσούς των κάτω άκρων.
  • Η σκληροθεραπεία με αφρό είναι η ιδανική θεραπεία, ώστε να πραγματοποιηθεί η αντιμετώπιση των κιρσών του αιδοίου.
  • Τέλος, η θεραπεία ολοκληρώνεται με επιτυχία μέσα από την αντιμετώπιση των κιρσών στα κάτω άκρα. Η μείζων σαφηνής θεραπεύεται με τη χρήση ενδοαυλικού laser και οι κιρσοί αφαιρούνται με τη χρήση σκληρυντικού αφρού ή μέσω μικροφλεβεκτομών.