Skip to main content

Τι είναι οι Κιρσοί Μήτρας;

Οι κιρσοί μήτρας εμφανίζονται με πόνο στην πύελο και αποτελούν ένα εξαιρετικά συχνό φαινόμενο για τις γυναίκες. Ουσιαστικά, πρόκειται για τη διάταση της ωοθηκικής φλέβας, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία κιρσών.

Γενικά, υπάρχει πιθανότητα οι μισές γυναίκες να παρουσιάσουν πόνο στην πύελο κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Επιπρόσθετα, ορισμένες γυναίκες έχουν αυτό το θέμα ως χρόνιο πρόβλημα.

 

Πώς σχετίζονται οι Κιρσοί Μήτρας με την Εγκυμοσύνη;

Το Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης, όπως ονομάζεται, παρουσιάζεται με κιρσούς (διατεταμένες φλέβες) στην πύελο. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης κιρσών μήτρας κατά τη διάρκεια της κύησης. Ο λόγος είναι ότι σε εκείνη την περίοδο εμφανίζεται ανεπάρκεια και διάταση της ωοθηκικής φλέβας.

Σύμφωνα με τον έμπειρο Αγγειοχειρουργό Αλέξανδρο Ματθαίου, αυτή η ανεπάρκεια της ωοθηκικής φλέβας οφείλεται στο ότι τα οιστρογόνα στο σώμα της γυναίκας αυξάνονται περίπου κατά 60%. Τα οιστρογόνα αδυνατίζουν το τοίχωμα των φλεβών. Συγχρόνως, περίπου στο 60% αυξάνεται και το αίμα το οποίο κυκλοφορεί στις φλέβες όταν η γυναίκα είναι έγκυος.

Επιπρόσθετα, ο ρόλος της κυοφορούσας μήτρας είναι εξίσου σημαντικός στη δημιουργία των κιρσών, κυρίως λόγω του όγκου της. Εξίσου σημαντική είναι και η  αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος στη μήτρα, το οποίο αίμα διοχετεύεται μέσω της ωοθηκικής φλέβας στην καρδιά.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, μετά την εγκυμοσύνη οι κιρσοί στην πύελο και στο αιδοίο υποστρέφουν και όλα επιστρέφουν στην φυσιολογική τους κατάσταση, όπως ήταν πριν την κύηση. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ωοθηκικές φλέβες εξακολουθούν να είναι διατεταμένες. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργηθεί ένα χρόνιο θέμα, το οποίο είναι γνωστό ως σύνδρομο πυελικής συμφόρησης.

Επομένως, οι κιρσοί μήτρας σχετίζονται άμεσα με την εγκυμοσύνη. Αρχικά, παρουσιάζονται συχνότερα μετά από κάποια κύηση. Συγχρόνως, είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που εμφανίζονται σε γυναίκες που δεν έχουν τεκνοποιήσει και σε γυναίκες νεότερης ηλικίας.

Ουσιαστικά, θα λέγαμε ότι όσο περισσότερες φορές κυοφορήσει μια γυναίκα, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες να εμφανίσει κιρσούς μήτρας.

 

Κιρσοί Μήτρας: Ποια είναι τα συμπτώματα;

Το βασικό σύμπτωμα των κιρσών είναι ο πόνος στην πύελο. Αυτός οφείλεται κυρίως σε καταστάσεις γυναικολογικής φύσεως. Η ορθοστασία είναι πιθανό να εντείνει το πρόβλημα, το οποίο σχετίζεται με δυσλειτουργία στο φλεβικό σύστημα. Κατά τις πρώτες ημέρες της περιόδου, ο πόνος γίνεται ακόμα πιο έντονος. Σε πολλές περιπτώσεις, η ασθενής πονάει και κατά τη διάρκεια ή μετά τη σεξουαλική επαφή.

Επίσης, είναι πιθανό η έγκυος να καταλάβει ότι εμφανίζονται κιρσοί στο αιδοίο της, που είναι πολύ ενοχλητικοί. Επιπλέον, στην περίπτωση που υπάρχουν ήδη κιρσοί στα κάτω άκρα, οι κιρσοί μήτρας επιδεινώνονται σημαντικά.

Η ύπαρξη κιρσών στη μήτρα επηρεάζει την έγκυο τόσο ψυχικά όσο και σωματικά.

Όσον αφορά το σωματικό κομμάτι, οι κιρσοί μήτρας:

 • Προκαλούν πόνο
 • Προκαλούν βάρος
 • Εγκυμονούν κίνδυνο θρόμβωσης
 • Αυξάνουν τα επίπεδα του άγχους

Οι κιρσοί μήτρας αποτελούν μια σημαντική ένδειξη εμφάνισης συνδρόμου πυελικής συμφόρησης, το οποίο πρέπει η ασθενής να λάβει υπόψη της. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις οι κιρσοί αιδοίου τροφοδοτούν τους κιρσούς κάτω άκρων, οι οποίοι αρχίζουν από το περίνεο. Οι κιρσοί αυτοί κατευθύνονται προς την έσω επιφάνεια του μηρού, καταλήγοντας στη μείζονα σαφηνή και δημιουργώντας κιρσούς.

Φυσικά, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, μια γυναίκα που νιώθει πόνους στην πύελο για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών, τότε το πιθανότερο είναι ότι πάσχει από κιρσούς. Ακόμα, είναι πιθανό να έχει υποβληθεί σε γυναικολογική εξέταση αρκετές φορές, χωρίς να γίνει διάγνωση.

 

Κιρσοί Μήτρας

 

Κιρσοί Μήτρας: Πώς γίνεται η διάγνωση;

Αρχικά, η διάγνωση των κιρσών πραγματοποιείται με διακολπικό και διακοιλιακό υπερηχογράφημα. Έτσι, αναδεικνύονται η διάταση της ωοθηκικής φλέβας, καθώς και η παλινδρόμηση του αίματος σε αυτήν. Επίσης, μέσω αυτής των εξετάσεων, εντοπίζονται και οι κιρσοί στην πύελο και ιδιαίτερα αυτοί που βρίσκονται στο στρογγυλό σύνδεσμο της μήτρας.

Άλλοι τρόποι διάγνωσης είναι η μαγνητική τομογραφία και η μαγνητική φλεβογραφία.

 

Κιρσοί Μήτρας: Ποια είναι η θεραπεία;

Η θεραπεία για τους κιρσούς μήτρας διαφοροποιείται, αναλόγως τις ανάγκες της ασθενούς. Όταν εμφανίζονται συμπτώματα από την πύελο:

 • Η θεραπεία εστιάζει στην αντιμετώπιση της ανεπάρκειας της ωοθηκικής φλέβας.
 • Η θεραπεία είναι πιθανό να απαιτεί χειρουργική επέμβαση
 • Ωστόσο, η θεραπεία μπορεί να είναι και ελάχιστα επεμβατική, ενδοαυλική με τον εμβολισμό της φλέβας.
 • Η ελάχιστα επεμβατική ενδοαυλική θεραπεία με laser βελτιώνει σε σημαντικό βαθμό την κατάσταση υγείας της ασθενούς.
 • Μέσω της ενδοαυλικής θεραπείας με laser, τα συμπτώματα υποχωρούν, χωρίς να υπάρχουν επιπτώσεις στη γονιμότητα.

 

Τι συμβαίνει όταν δεν εμφανίζονται συμπτώματα και τι πρέπει να κάνει η ασθενής;

Ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών δεν παρουσιάζει πόνο στην πύελο. Ωστόσο, σε αυτη την περίπτωση ισχύουν τα εξής:

 • Η εμφάνιση κιρσών στα γεννητικά όργανα (αιδοίο) και στα κάτω άκρα είναι ένδειξη της πάθησης.
 • Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί η θεραπεία στους κιρσούς του αιδοίου αλλά και στους κιρσούς στα κάτω άκρα.
 • Η ιδανική θεραπεία είναι η σκληροθεραπεία με αφρό, όσον αφορά τους κιρσούς του αιδοίου.
 • Τέλος, η θεραπεία ολοκληρώνεται με επιτυχία μέσα από την αντιμετώπιση των κιρσών στα κάτω άκρα.
 • Η μείζων σαφηνής θεραπεύεται με τη χρήση ενδοαυλικού laser και οι κιρσοί αφαιρούνται με τη χρήση σκληρυντικού αφρού ή μέσω μικροφλεβεκτομών.