Skip to main content

Για να καταλάβει ένας ασθενής τι ακριβώς συμβαίνει με τη φλεβική ανεπάρκεια κάτω άκρων, χρειάζεται να αναφερθούμε στο πώς ακριβώς κυκλοφορεί το φλεβικό αίμα στο πόδι. Το αίμα, λοιπόν, φεύγει από την καρδιά μέσω των αρτηριών. Φτάνει στο πόδι, περνάει στους ιστούς και από εκεί στις φλέβες, όπου αρχίζει και ανεβαίνει προς τα πάνω, για να ξαναφτάσει στην καρδιά και να ολοκληρωθεί ο κύκλος, πηγαίνοντας προς τους πνεύμονες.

 

Φλεβική Ανεπάρκεια Κάτω Άκρων: Σε ποιους ανθρώπους εμφανίζεται συχνότερα και ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;

Αρχικά, η βαρύτητα είναι αυτή που προκαλεί τη φλεβική ανεπάρκεια κάτω άκρων. Γι’ αυτό και αποτελεί ένα πρόβλημα, το οποίο είναι τόσο συχνό και εμφανίζεται μόνο στους ανθρώπους. Επειδή οι άνθρωποι είναι όρθιοι, δεν παρουσιάζουν φλεβική ανεπάρκεια στα χέρια, αλλά μόνο στα πόδια. Ο λόγος είναι ότι η απόσταση των ποδιών από την καρδιά είναι μεγάλη. Από εκεί και πέρα, η φλεβική ανεπάρκεια κάτω άκρων εμφανίζεται συχνότερα:

 1. Σε άτομα με κληρονομικότητα
 2. Σε γυναίκες
 3. Σε γυναίκες που έχουν μείνει έγκυες
 4. Επίσης, σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας
 5. Σε άτομα που στέκονται όρθια για μεγάλα χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα
 6. Ακόμα, σε άτομα που έχουν υιοθετήσει έναν καθιστικό τρόπο ζωής
 7. Τέλος, σε άτομα που παρουσιάζουν παχυσαρκία

Στη φλεβική ανεπάρκεια κάτω άκρων, εκτός από τη βαρύτητα, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνισή της στα πόδια. Οι συγκεκριμένοι παράγοντες είναι πιο επιβαρυντικοί και εμφανίζονται σε κάποιους ανθρώπους περισσότερο:

 • Για παράδειγμα, η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο στο να παρουσιαστεί φλεβική ανεπάρκεια κάτω άκρων. Έτσι, είναι πάρα πολύ συχνό σε ασθενείς που πάσχουν από φλεβική ανεπάρκεια κάτω άκρων να έχουν συγγενείς πρώτου βαθμού, οι οποίοι έχουν το αντίστοιχο πρόβλημα.
 • Επιπροσθέτως, το γυναικείο φύλο αποτελεί άλλον επιβαρυντικό παράγοντα, όπως και οι κυήσεις. Η φλεβική ανεπάρκεια κάτω άκρων εμφανίζεται ειδικά στις γυναίκες κυρίως λόγω των οιστρογόνων. Τα οιστρογόνα είναι οι ορμόνες που επιδρούν απευθείας στο φλεβικό τοίχωμα και το αδυνατίζουν. Έτσι, συμβάλλουν και αυτά με τη σειρά τους σε όλον αυτό το μηχανισμό της ανάπτυξης της φλεβικής ανεπάρκειας. Σε αυτήν συμβάλλουν και οι συνεχόμενες κυήσεις. Ο κίνδυνος εμφάνισης φλεβικής ανεπάρκειας κάτω άκρων και κιρσών μετά από δύο εγκυμοσύνες είναι διπλάσιος.
 • Επιπλέον, η ηλικία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς όσο μεγαλώνουν οι άνθρωποι, τόσο πιο συχνά παρουσιάζεται και η φλεβική ανεπάρκεια κάτω άκρων.
 • Ακόμη, ο τρόπος ζωής, όπως για παράδειγμα η όρθια θέση και η παρατεταμένη καθιστική θέση παίζουν αρκετά σημαντικό ρόλο.
 • Τέλος, η παχυσαρκία αποτελεί ένα διφορούμενο θέμα. Ενώ υπάρχει η γνώση στην ιατρική κοινότητα ότι παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, όχι όμως και τον σημαντικότερο. Δηλαδή, σε μία κατάταξη για τους παράγοντες που προκαλούν φλεβική ανεπάρκεια κάτω άκρων, η παχυσαρκία είναι δευτερεύον παράγοντας.

 

Φλεβική Ανεπάρκεια Κάτω Άκρων: Συμπτώματα και Επιπλοκές

Τα συμπτώματα της φλεβικής ανεπάρκειας κάτω άκρων είναι τα εξής:

 • Πόνος
 • Αίσθημα βάρους/καύσου στα πόδια
 • Μυϊκές κράμπες
 • Κνησμός (φαγούρα)
 • Οίδημα (πρήξιμο)

Τα συγκεκριμένα συμπτώματα παρουσιάζονται σταδιακά μέσα στην ημέρα. Έτσι, ένας ασθενής με φλεβική ανεπάρκεια κάτω άκρων συνήθως αντιμετωπίζει τα εξής στην καθημερινότητά του:

 • Όταν σηκωθεί το πρωί, συνήθως αισθάνεται τα πόδια του αρκετά ανάλαφρα και ξεκούραστα
 • Όσο περνούν οι ώρες, ειδικά από το μεσημέρι και μετά, τα παραπάνω συμπτώματα εμφανίζονται
 • Χαρακτηριστικές είναι, για παράδειγμα, οι μυϊκές κράμπες, οι οποίες είναι συνήθως νυχτερινές, το οίδημα, ειδικά τις απογευματινές ώρες, ο πόνος, το αίσθημα βάρους και ο κνησμός

Αξίζει να σημειωθεί ότι η φλεβική ανεπάρκεια κάτω άκρων δεν έχει τυπικά χαρακτηριστικά συμπτώματα. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που δεν υπάρχουν καν συμπτώματα.  Ως αποτέλεσμα, τα συμπτώματα της φλεβικής ανεπάρκειας κάτω άκρων είναι καλό να εμφανίζονται, διότι κρούουν ένα καμπανάκι ότι κάτι δεν πάει καλά στο σώμα του ασθενούς. Όταν υπάρχουν συμπτώματα, ο ασθενής πρέπει να το ελέγξει.

 

Φλεβική Ανεπάρκεια Κάτω Άκρων

 

Φλεβική Ανεπάρκεια Κάτω Άκρων: Συμπτώματα 4ου Σταδίου

Τα συμπτώματα της φλεβικής ανεπάρκειας κάτω άκρων στο 4ο στάδιό της είναι τα εξής:

 • Έκζεμα
 • Μελάγχρωση
 • Σκλήρυνση του δέρματος
 • Ανοιχτές πληγές (έλκη)
 • Φλεβικό άτονο έλκος
 • Χρόνιες φλεγμονές

Ουσιαστικά, αυτά τα συμπτώματα είναι τυπικά για το 4ο στάδιο της φλεβικής ανεπάρκειας κάτω άκρων, που περιλαμβάνει τη λιποδερματοσκλήρυνση. Είναι εκεί όπου οι αντοχές του δέρματος, λόγω της κακής κυκλοφορίας του αίματος, έχουν τελειώσει και αρχίζει να αντιδρά. Έτσι, συμβαίνουν τα εξής:

 • Αρχικά, εκδηλώνεται δερματίτιδα
 • Συγχρόνως, παρατηρείται ερυθρότητα του δέρματος
 • Παράλληλα, υπάρχει ευαισθησία και πόνος τοπικά στην περιοχή
 • Η δερματίτιδα σταδιακά οδηγείται στην ανάπτυξη μελάγχρωσης και στη σκλήρυνση του δέρματος

Οι πληγές και τα έλκη είναι το τελικό στάδιο, χωρίς δυστυχώς να υπάρχει κάποια ενδιάμεση κατάσταση, η οποία μπορεί να γίνει αντιληπτή από τον ασθενή. Όλη αυτή η πορεία είναι είτε πάρα πολύ γρήγορη, είτε πάρα πολύ αργή. Δεν υπάρχει κάποιος παράγοντας που να βοηθήσει τους ειδικούς στη πρόβλεψη. Έτσι, αδυνατούν να γνωρίζουν με σιγουριά ότι ένας ασθενής θα προχωρήσει ταχύτερα στα στάδια του προβλήματός του, ενώ κάποιος άλλος όχι.

 

Φλεβική Ανεπάρκεια Κάτω Άκρων 4ου Βαθμού: Ποιες είναι οι επιπλοκές που επιφέρει;

Η φλεβική ανεπάρκεια κάτω άκρων 4ου βαθμού οφείλεται σε όλη εκείνη την επιστροφή του αίματος στο πόδι και την γρήγορη πλήρωση των φλεβών. Το αποτέλεσμα είναι το δέρμα της κνήμης να «ταλαιπωρείται» και να αντιδρά εμφανίζοντας αλλοιώσεις, όπως δερματίτιδα. Η δερματίτιδα δημιουργεί ένα εύθικτο δέρμα, το οποίο με τον παραμικρό μικροτραυματισμό μπορεί εύκολα να αναπτύξει ένα έλκος (πληγή), το οποίο δεν θα κλείνει.