Skip to main content

Οι κιρσοί κάτω άκρων αποτελούν ένα πολύ συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένας μεγάλος αριθμός του πληθυσμού και κυρίως οι γυναίκες σε διάφορες φάσεις της ζωής τους.

Περίπου το 30% του πληθυσμού πάσχει από κιρσούς κάτω άκρων. Πρόκειται για μία συχνή νόσο των φλεβών των κάτω άκρων, ενώ τα ποσοστά δεν παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες, με ένα μικρό προβάδισμα στις γυναίκες.

Η συμβατική χειρουργική στους κιρσούς κάτω άκρων, όπως για παράδειγμα η σαφηνεκτομή, ως τεχνική μονοπωλούσε για πολλά χρόνια την παρεμβατικότητα στο πρόβλημα αυτό. Όμως, εξελιγμένες μέθοδοι έρχονται να ταράξουν τα νερά και μάλιστα με ελάχιστη παρεμβατικότητα.

Επιλέγοντας την κατάλληλη μέθοδο για τη θεραπεία κιρσών των κάτω άκρων, μπορεί να απαλλάξει τους ασθενείς από ένα αντιαισθητικό και κυρίως παθολογικό πρόβλημα. Μάλιστα, με αυτόν τον τρόπο μπορούν να αποφύγουν επικίνδυνες επιπλοκές.

Ο συνδυασμός της σωστής, ανώδυνης και αποτελεσματικής μεθόδου στα χέρια ενός ειδικευμένου αγγειοχειρουργού, μπορεί να δώσει οριστική λύση στην αντιμετώπιση των κιρσών των κάτω άκρων.

 

Κιρσοί Κάτω Άκρων: Πώς δημιουργούνται; Ποια είναι τα αίτιά τους;

Οι φλεβικές βαλβίδες έχουν μία πολύ σημαντική λειτουργία. Καθώς το αίμα θα πρέπει να κινηθεί από τα πόδια προς την καρδιά, η απόσταση είναι μεγάλη. Και αυτό θα πρέπει να γίνει ενάντια στη βαρύτητα, η οποία έχει την τάση να τραβάει το αίμα προς τα κάτω. Καθώς, λοιπόν, περπατάμε μέσα στους μύες της γαστροκνημίας υπάρχουν φλεβικές δεξαμενές, οι οποίες με τη σύσπαση των μυών συμπιέζονται και «σπρώχνουν» αίμα προς τα πάνω. Οι μύες αυτοί είναι σαν μία «δεύτερη καρδιά». Όταν, όμως, το άτομο κάθεται ακίνητο, τότε λειτουργεί πάνω στη φλεβική κυκλοφορία στο αίμα μόνο η βαρύτητα. Εκεί, έρχονται οι βαλβίδες, των οποίων ο ρόλος είναι να επιτρέπουν την κίνηση του αίματος μόνο προς τα επάνω. Έτσι, όταν το άτομο είναι ακίνητο σε όρθια θέση, οι βαλβίδες κλείνουν και δεν επιτρέπουν στο αίμα να γυρίζει προς το πόδι. Βλάβη αυτών των βαλβίδων έχει ως αποτέλεσμα η ροή του αίματος να είναι παλίνδρομη, δηλαδή προς το πόδι. Το τμήμα της φλέβας που είναι πίσω από τη «χαλασμένη» βαλβίδα λαμβάνει μεγαλύτερο όγκο αίματος, αρχίζει και διατείνεται, και αυτό σιγά-σιγά αρχίζει και μεταδίδεται κατά μήκος του φλεβικού δέντρου.

Η βαλβίδα, η οποία υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να κλείνει, ώστε να παγιδέψει το αίμα όταν κινείται προς τα επάνω, ουσιαστικά καταστρέφεται, διότι μπορεί να κολλήσουν τα πέταλά της στο τοίχωμα. Ουσιαστικά, το πρόβλημα είναι ότι η φλεβική βαλβίδα δεν κλείνει καλά και γίνεται ανάστροφη πορεία του αίματος, ενώ δεν θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό.

Αυτή η παλινδρόμηση οδηγεί στην εμφάνιση φλεβικών παθήσεων, όπως οι κιρσοί κάτω άκρων, και έχουν να κάνουν πλέον με τον αυξημένο όγκο αίματος στο πόδι, με τη διάταση των φλεβών, τη γρήγορη πλήρωση των φλεβών όταν λαμβάνουμε από ύπτια/όρθια θέση, κλπ.

 

Κιρσοί Κάτω Άκρων: Ποια είναι τα συμπτώματά τους;

Πρησμένα και βαριά πόδια! Τα σημάδια αυτά μπορεί να φαίνονται αθώα, αλλά δεν είναι. Πίσω από αυτά τα συμπτώματα ενδεχομένως να κρύβονται οι κιρσοί κάτω άκρων, οι οποίοι αποτελούν μία χρόνια φλεβική νόσο που έχει σοβαρό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ατόμων, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να έχει και επιπλοκές, όπως θρόμβους, που ευτυχώς σε σπάνιες περιπτώσεις είναι δυνατόν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς.

Σύμφωνα με πανελλήνια επιδημιολογική έρευνα που διεξήγαγε η Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, 1 στους 8 Έλληνες ταλαιπωρείται από τα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι κιρσοί κάτω άκρων. Από αυτούς:

  • το 72% δήλωσε ότι δεν πηγαίνει σε εκδηλώσεις,
  • το 19% ότι ακυρώνει δραστηριότητες, όπως το θέατρο ή τον κινηματογράφο και μένει στο σπίτι,
  • πάνω από το 9% αποφεύγει να φορά κοντά ρούχα ή σορτς το καλοκαίρι, ενώ
  • το 7% δεν πηγαίνει διακοπές σε ζεστά μέρη το καλοκαίρι.

Τα συμπτώματα ταλαιπωρούν κυρίως εργαζόμενους που στέκονται όρθιοι περισσότερες από 4 ώρες την ημέρα, παχύσαρκους ηλικίας άνω των 45 ετών, ενώ στην πλειονότητά τους πρόκειται για γυναίκες. Οι πιο συχνές ενοχλήσεις είναι πόνος στα πόδια 58% και πρησμένα βαριά πόδια 37%. Επίσης, το 26% των πασχόντων εμφανίζει ευρυαγγείες και το 19% κιρσούς κάτω άκρων.

 

Κιρσοί Κάτω Άκρων: Πώς αντιμετωπίζουν το πρόβλημα οι ασθενείς;

Είναι πολύ σημαντικό ότι σχεδόν 8 στους 10 ασθενείς δηλώνουν ότι είναι ικανοποιημένοι από τη θεραπεία που ακολουθούν. Ακόμη, τα αποτελέσματα που έχουν τα τελευταία χρόνια οι χειρουργικές επεμβάσεις είναι θεαματικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, γίνονται αναίμακτα με laser και με τοπική αναισθησία, ενώ μετά το πέρας της επέμβασης οι ασθενείς μπορούν να γυρίσουν στο σπίτι τους ή ακόμα και στην εργασία τους.